26.03.2011

Ce ne impedica sa avem o relatie? !

Te intrebi care sunt motivele pentru care nu poti avea o relatie? De ce nu poti fi fericit? De ce oamenii vin si pleaca la fel de repede cum intra in viata ta? Care sunt motivele pentru care esti nefericit?




Incontinuu cauti fericirea, in fiecare zi iti doresti linistea si astepti ca ea sa ti-o aduca cineva…altcineva.



Fara un partener te simti gol, te simti jumatate. La noi circula „zvonul” ala ca avem vevoie sa ne gasim jumatatea…oare? Cat adevar exista in acest fel de a gandi?



Aud foarte des in jurul meu „vreau sa imi gasesc jumatatea”. Asta inseamna ca noi suntem o jumatate de om, corpul nostru exista doar pe jumatate. Isi imagineaza cineva cat de usor ne putem programa in acest fel?



Zilele trecute am auzit despre o poveste de dragoste care s-a sfarsit rau. El a facut tot ce a putut ca relatia sa functioneze. A muncit, a invesitit, a incercat sa faca in asa fel incat partenera sa nu duca lipsa de nimic. Ba chiar pentru a putea face asta a plecat sa lucreze afara din tara.



Toata agoniseala lui era depusa in contul ei. Avea incredere ca ea gestioneaza cinstit contul din banca. Nu mare i-a fost surpriza cand el a revenit in tara si banii si bunurile in care el a investit bani, sentimente, efort nu mai existau. Asa i-a spus ea si pe langa asta l-a anuntat ca relatia lor a luat sfarsit deoarece ea a intalnit pe altcineva.



Socat si-a luat bagajul si s-a indreptat catre el, jumatatea care se credea. Si de atunci sunt aproape doi ani, timp in care incearca din rasputeri sa isi faca o relatie. Nu merge, nu poate avea o relatie. Nu reuseste sa stea nimeni langa el, nu se poate implica, nu poate iubi, nu se poate darui. Cauta neincetat fericirea si linistea, insa ea intarzie sa apara.



S-a oprit un moment in loc si si-a pus aceasta intrebare „de ce nu pot avea o relatie?” Buna intrebare…a sosit timpul sa te intrebi, poate este cel mai bun moment, cel mai potrvit.



Ce fel de programe ne facem cand suferim?



Exista o vorba, din nou spun asta. Creierul nostru ne conduce in felul in care il programam, pentru ca el este asemeni unul computer. Noi ii dam comanda, facem clik pe mouse si el face ce ii spunem noi.



In momentul in care suferim dupa o dezamagire, fara sa ne dam seama ne formam diverse convingeri.



„Niciodata nu voi mai iubi”

„Niciodata nu ma voi mai deschide in fata cuiva”

„Toate femeile sunt curve”

„Toti barbatii sunt niste porci”

„Nimeni nu merita nimic”

„Daca iubesti suferi”

„Nu voi mai da la nimeni nimic”



…si lista poate continua. Cat de familiare ne sunt astfel de convingeri? Le stim foarte bine si chiar pe dinafara.



Ai trecut printr-o despartire dureroasa?

Ai suferit?

Ai fost dezamagit?



Este momentul sa te opresti o clipa si sa iti pui intrebarea „ ce am gandit?”, „cum m-am programat”?



Suferinta doare al dracului de tare. Te face sa spui si sa faci lucruri de care nu credeai ca vei fi in stare. Gandurile sunt atat de multe si curg foarte usor. Setea de razbunare te macina in fiecare clipa si la fel ca si programele pe care ti le faci si acestea cauti sa le pui in aplicare.



Ele iti vor ghida viata pana in momentul in care ajungi sa iti pui intrebarea „ de ce nu pot avea o relatie?”.



Ce ar trebui sa intelegem?



Viata nu este asa cum noi o vedem in filme. Adica cei doi se indragostesc, se iubesc si traiesc fericiti pana la adanci batraneti fericiti fara sa fie tulburati de griji, certuri, dezamagiri. Viata insemna si altceva.



Atunci cand intram intr-o relatie ne ne asteptam ca ea va fi vesnica. Cum putem gandi asta? Nu spun ca nu exista aceasta posibilitate, insa realitatea din jurul nostru ne arata ca nu este asa.



Din dorinta de a fi fericiti nu vedem realitatea. O relatie nu insemna doar a fi fericit. O relatie presupune si faptul ca putem fi nefericiti, ca ne vom certa, ca vom suferi. Viata in relatia de cuplu nu este doar „roz” cum suntem inclinati sa credem.



Un alt lucru pe care ar trebui sa il luam in considerare este acela ca relatia pe care o incepem s-ar putea sa aiba si sfarsit, asa cum ea are un inceput. Adica unul dintre cei doi s-ar putea sa aiba la un moment dat alte nevoi. Si-ar putea schimba felul de a fi, felul in care priveste viata, chiar si optiunile in ceea ce ne priveste.



Cand vin astfel de momente, cine suntem noi sa-i spunem ce sa faca? Este el proprietatea noastra? Avem noi dreptul asupra vietii sale? Ne transformam in coducatori de vieti?

Suntem conducatorii propriilor vieti, propriilor nevoii. Atunci cand incercam sa il determinam pe celalalt sa ne satisfaca nevoile e ca si cum i-am spune ce sa manance, cum sa sa imbrace si ce sa faca in viata.



Cine stie mai bine decat noi insine care ne sunt nevoile? Cine stie mai bine decat noi insine de ce avem nevoie si cand?



Iubesti? Daca da, lasa-l sa faca ce doreste, lasa-l sa merga in de directie doreste si cu cine vrea, lasa-l liber pentru ca asta este adevarata iubire. Daca iubesti pe cineva il lasi liber.



Iubirea pentru celalalt inseamna si iubire de sine. Daca te iubesti pe tine faci exact ce ai nevoie si cand e vorba de partener este la fel, cei care fac ce isi doresc si simt se iubesc pe ei. Poti intelege asta? Atunci cand vei intelege vei reusi sa treci la un alt nivel, vei intelege ce este iubirea adevarata, vei iubi cu adevarat.



Ce inseamna a iubi?



Unii poate vor crede ca inseamna sa uiti de tine si da unul din semtimentele care ne domina este acela ca „uitam pentru o clipa sau o perioada de noi”. Insa vine un moment cand ar trebui sa ne intoarcem catre noi. Multe persoane spun ceva de genul „i-am data tot, cum a putut sa plece?”.



I-am dat sufletul meu, viata mea, timpul meu, banii mei, tot ce aaveam mai bun si? Ce datorie avea fata de tine? Care a fost motivul pentru care i-ai dat? Ai dat pentru ca ai iubit, insa nimeni nu te opreste ca iti iei inapoi ce ai dat atunci cand nu primesti nimic inapoi.



Cauta sa te opresti si sa te intrebi pentru ce dai? Si ce te tine sa stai acolo daca nu primesti nimic in schimb? Ai dat si asta inseamna ca stii sa iubesti, ca stii sa daruiesti, ca esti capabil de iubire…insa intrebarea care se pune este „cel caruia ii dai merita ce ai tu de oferit?”. Eu stiu ca atunci cand fac ceva am un scop, ma astept la un rezultat. Ce ai obtinut? Care sunt rezultatele?



Este foarte frumos sa oferi, sa stii sa faci asta insa intr-o relatie este bine sa te asiguri ca cel de langa tine merita. Poate la inceput a meritat, insa daca simti ca intuitia iti trimte semnale, nu le ignora. A iubi nu inseamna sa dai dovada de naivitate. Asigura-te ca cel caruia ii oferi merita!!!



De ce? Pentru ca de regula cel care investeste cel mai mult sufera atunci cand o relatie se termina.



Deci, asigura-te ce cel caruia ii oferi este potrvit pentru tine, ca stie sa aprecieze ce primeste, ca asa cum stie el iti raspunde, in felul lui, in ritmul lui.



„Ne simteam asa de bine”, „ a fost asa de frumos”, „ ce mult ne iubeam”. A fost…e trecut, in trecut era asa. Opreste-te pentru o clipa si traieste prezentul. Cum e? Ce s-a schimbat? Asta este una dintre cele mai mai greseli, sa traim trecutul si sa ne legam de el, sa ne hranim cum el. Era, a fost, eram…totul e doar in trecut.



Daca prezentul nu iti raspunde nevoii tale, daca partenerul nu mai este ce a fost si impicit relatia ta, cauta-ti puterea interioara si spune ce te doare, ce vrei. Daca relatia nu te mai multumeste ai curajul sa declari asta.



Centreaza-te pe tine si priveste obiectiv situatia. Nu trai si nu te hrani cu sperante ilizorii „ de genul „va fi, va veni, vom face, poate daca fac asta, daca fac cealalta va fi bine”. Asa nu faci decat sa traiesti in viitor. Ce iti ofera prezentul asta este tot ceea ce conteaza!!!



Noi traim ca si cum ne-am afla intr-o barca. Si ce facem cand ne aflam intr-o barca? Cautam sa ne mentinem echilibrul, cautam sa plutim, vaslim si ne asiguram ca plutim cat mai mult.



Avem grija ca barca sa stea cat mai mult pe linia de plutire, nu ne asezam mai mult pe dreapta sau pe stanga pentru ca atunci ea si-ar pierde ecilibrul. Asa este si in viata, avem nevoie de echilibru pentru a supravietui, pentru a fi fericiti si impliniti si cel mai important, avem nevoie de o destinatie.



Naufragiezi, cauta sa iti restabilesti coordonatele, cauta sa ajungi la destinatia stabilita. Asta se intampla doar daca pleci in calatoria numita viata fara cele necesare, fara scopuri, fara obiective, fara limite. Asta se intampla cand te lasi pe baza cuiva, cand viata ta pluteste asemeni unei nave ratacite care poate candva va ajuge la destinatia dorita, in functie de valuri.



Vrei sa ai o relatie?



Dezamagirile de determina sa ne programam. Si daca ai ajuns sa iti pui intrebarea de ce nu poti avea o relatie? Afla ca nimic nu este intamplator. Ai ajuns sa iti pui aceasta intrebare tocmai pentru ca acum este momentul.



Cum poti avea o relatie?



Multi dintre noi dupa ce ce o relatie se termina nu ne luam lectiile de care avem nevoie pentru a merge mai departe. In loc sa ne oprim o clipa sa ne intrebam „unde am gresit” sau „ce nu am facut bine” cautam sa aruncam vina pe celalat. Doar el este vinovat, doar el a gresit. Opreste-te ti uita-te la tine!!!



Intreaba-te „ a fost persoana potrivita?”, a meritat ce ai avut tu de oferit?”, „a stiut sa aprecieze?”, ti-a raspuns asteptarilor?”. Fii sincer cu tine si stabileste care au fost motivele pentru care ai stat daca raspunsurile la aceste intrebari nu sunt asa cum stii ca meritai.



Poate cel pentru care suferi o faci degeaba. Cauta sa te intrebi daca motivele pentru care te-ai incapatanat sa stai cu toate ca stiai ca nu iti este bine sunt reale. Nu ai avut temeri, nu ai avut motive ascunse, nu ai avut beneficii pe care le-ai urmarit. Gandeste-te la toate astea si cauta raspunsurile cele mai potivite.



Fa o analiza a relatiei tale. Unii spun ca „ am dat totul”, iar cand intalnesc pe altcineva care poate merita, din cauza ca se programeaza negativ spun „nu mai dau nimic”. Si ce se intampla? Nu vor mai primi nici ei nimic. In viata si in relatii este ca si intr-o afacere.



Daca nu faci bine investitia poti sa ajungi la faliment. Cauta sa te asiguri ca cel de langa tine merita sa primeasca. Fii realist si nu nega ceea ce vezi. Sigur daca cel de langa tine iti da semne ca nu merita investitiile pa care le faci iti va da semnale mai devreme sau mai tarziu.



Asigura-te ca este presoana potrivita si daca nu este asa vei simti, doar trebuie sa iti dai voie sa vezi asta. Daca simti ca lupti pentru a obtine ceva, in ciuda eforturilor tale, mergi mai departe. Asa vei ajunge sa inveti ce inseamna sa te iubesti pe tine, vei simti puterea pe care o ai. Ai curajul de a spune ce simti, declara si cel mai important „da-ti voie sa faci asta”.



Intelege ca nu toti oamenii pe care ii intalnim sunt cei mai potriviti pentru noi si chiar daca la un moment dat ai oferit si nu ai primit ce consideri ca meriti, ce te face sa ramai acolo? Teama de singuratate? Teama ca nu vei mai intalni pe nimeni? Teama ca nu te vei casatori? Ce teama te impinge sa ramani acolo?



Atata timp cat actiunile noastre au in spate o frica, de care noi fugim ne impiedicam sa evoluam. Si care este cea mai mare provocare? Sa intram in frica, sa ne confruntam cu ea si sa intelegem ca poate raspunsul pe care il obtinem nu este cel anticipat. Doar experimentand ne dam voie sa evoluam.



Suferi? Da este normal, dar pana la urma si suferinta este o alegere a noastra. Uneori alegem sa suferim pentru ca daca am renunta la suferinta inseamna sa renuntam si la persoana dupa care suferim. In relatii totul tine de alegerile pe care noi le facem, de programurile pe care noi insine ni le implantam.



Ce este important dupa o dezamagire?



Da-ti voie sa suferi, da-ti voie sa simti tot ce ai nevoie. Stai cu tine si incerca sa te cunosti. Intra in contact cu tine si cu nevoile tale. Constientizeaza-ti temerile si fricile, recunoaste-le.

Nu cauta sa fugi de tine, cautand relatii „pansament”, asteptand sa vine cineva sa te vindece. Tu singur poti face asta, tu te poti vindeca, doar tu si nimeni altcineva.

Fa o analiza a greselilor pe care le-ai facut si evita sa dai vina pe cineva pentru asta. Pana la urma a avea o atitudine matura insemna sa iti asumi responsabilitatea greselilor si faptelor tale.

Traieste perioada numita „travaliul doliului”. Atunci cand pierzi pe cineva este ca si cum acea persoana a murit in sufletul tau. Chiar daca mai ai sentimente pentru ea, chiar daca simti ca o mai iubesti inca nu te bloca. Decizia rationala de a incheia o relatie nu iti poate bloca sentimentele. Intelege ca daca a plecat din viata ta, il poti iubi chiar daca este departe de tine. Si cum se spune „iubeste orice dar iubeste” da-ti si tie voie sa faci asta.

Evita sa faci programe negative la adresa viitorului tau partener. Gandeste raional si logic. Daca in ciuda eforturilor tale el sau ea nu a meritat ce ai avut tu de oferit, inseamna ca nu a fost potrvit pentru tine.



Sigur exista cineva care va sti sa primeaca ce ai tu de oferit, trebuie doar sa iti dai seama de asta. Sunt atatia oameni pe lumea asta, si de ce ne-am opri la cel care nu ne merita?



Cauta sa te inconjori de oameni asemeni tie, oameni care te inteleg nu oameni care te critita, care iti spun ce sa faci si cum sa faci. Si mai mult de atat, ai grija pe viitor ce partener iti alegi. Priveste obiectiv situatia si chiar daca esti tentat sa intri intr-o relatie intreaba-te daca cel de langa tine te merita. Daca da, stai langa el, atat cat iti este bine.



Cineva ma intreba cum sa faca sa devina mai puternica? Cum? Pai lucrurile stau cam asa. Atunci cand stii care sunt nevoile tale, cand tii ce vrei si unde vrei sa ajungi, cand actionezi conform nevoilor tale, ai putere. Asta inseamna sa fii puternica, sa actionezi nu doar sa reactionezi.



Nu iubi cu limita, ofera celor care merita, alege, experimenteaza, inlatura fricile intrand in ele, investeste insa asigura-te ca vei obine beneficii, intelege ca o relatie poate avea inceput, la fel cum poate avea un sfarsit.



Iubeste-te pe tine, iar daca nu faci asta cauta sa incepi sa o faci. Accepta ca ce cel de langa tine nu este proprietatea ta si lasa-l liber. Accepta ca nevoile noastre se schimba mereu.



Afla cine esti tu, intra in contact cu tine si recunoaste-ti greselile. Invata lectiile si intra in noua relatie cu ele invatate. Accepta ca in viata totul este relativ si ca implinirea vine in momentul in care doar tu te simti implinit cu adevarat, cand ti-ai stabilit destinatia si iti cunosti limitele.



Accepta realitatea, accepta sa s-a terminat, accepta ca ai nevoie sa traiesti…poate langa altcineva?

(Nicoleta Leahu, Relatii de cuplu)