25.04.2011

Lecturoterapia

Lecturoterapia, insemnatate si beneficii

Terapia prin lectura nu este practicata din pacate astazi intre metodele terapeutice de anvergura, insa cu siguranta nu aveti neaparat nevoie de o persoana specializata pentru a va putea bucura de acest tip revolutionar de metoda vindecatoare. Cu siguranta ati folosit aceasta metoda in mod inconstient pentru ca v-a creat o stare de liniste, profunzime a gandurilor si cateva emotii si trairi inexplicabile care v-au schimbat starea de spirit.

Medicamentul dintre paginile unei carti

S-a demonstrat de catre specialisti ca lecturoterapia ne poate vindeca de depresie, anxietate, fobii si stres. Aceasta terapie ne poate vindeca si de plictiseala, ne si relaxeaza cand grijile zilnice ne inunda total viata.

Mijloc de imbogatire al creativitatii, imaginatiei si limbajului

Lecturarea cartilor ii ajuta atat pe adulti, cat si pe copii sa isi imbogateasca imaginatia, creativitatea, limbajul si memoria. Odata deschisa o carte patrunde in noi toata acea esenta a acesteia care ne face mai puternici in vremurile grele pe care le traim astazi. O carte ne motiveaza sa incepem o noua zi.

Cartile ne ajuta sa ne dezvoltam Sinele

Prin aceasta noua terapie comunicarea cu noi insine si autocunoasterea sunt facilitate, ajutand la o mai usoara cunoastere a valorilor proprii, a sentimentelor si emotiilor care ne guverneaza gandurile. O carte ne ajuta sa ne limpezim gandurile cand alegem sa-i dam viata in mainile noastre.
Prin lecturarea acesteia vindecam acele rani sufletesti care pana acum nu si-au gasit leacul. Prin lecturoterapie ne putem bucura si de nenumaratele avantaje ale formarii personale si de imbogatirea cunostintelor. Este de altfel si un mijloc de expresie al sentimentelor, impresiilor si emotiilor personale.

Singuratatea vindecata cu ajutorul cartilor

Exista numeroase persoane care-si traiesc o buna parte a vietii in singuratate, fie dintr-o alegere proprie, fie pentru faptul ca nu se mai regasesc in mediul extern.
Si atunci ce alt mod ar fi mai placut decat acela in de a alege sa citim o carte, sa ne afundam gandurile intr-un univers care ne vindeca gandurile? O carte poate fi adesea tovarasa unei zile din viata, este un mod placut de a petrece cateva momente dintr-o saptamana. Astfel mintea si sufletul ne sunt recomfortate.

De la scriitor la cititor…

Adesea m-am gandit ca aceasta forma de comunicare scrisa a ideilor autorului, pot fi transformate prin perceptii si imaginatie de catre cititor si pot fi folosite de intregul sistem emotional uman. Gasim dincolo de paginile unei carti un univers extraordinar care ne fascineaza.
Lecturarea unei carti este si o forma de maturizare personala si a gandurilor noastre. Prin lecturoterapie vedem dincolo de ceea ce putem strabate cu ochiul liber.

Azi am vorbit liber in public, am citit o carte

Prin acest mijloc, care ne ajuta sa “vedem” ceea ce se ascunde dincolo de trupurile noastre, ne putem exprima liber sentimentele, in scris sau in fata celor din jur, ne indeamna si ne invata sa ne depasim timiditatea si celelalte complexe. Cu cat detinem mai multe informatii cu atat ne este mai usor sa vorbim in fata celorlalti si sa ne exprimam impresiile si opiniile.
Ai avut un moment de cumpana in viata? Cand trecem printr-un moment greu al vietii noastre, desi la inceput ne este greu sa facem acest lucru, putem depasi tristetea si apasarea acestui moment prin transpunerea in paginile unei carti.
Si noi la randul nostru putem scrie in jurnale sau putem scrie poezii, eseuri sau chiar carti, cu toate ca nu avem siguranta ca toate au sansa de a vedea lumina tiparului. Insa astfel ne ajutam sa ne putem autocunoaste, ne putem evalua cu trecerea timpului, astfel putandu-ne da seama ce anume ar trebui sa imbunatatim in vietile noastre si in relatiile cu ceilalti.
Uneori lecturarea unui jurnal ne produce sentimente dintre cele mai vaste, de la bucurie, la tristete, astfel suntem indemnati sa traim fiecare clipa a existentei noastre. Ne putem si amuza in timp ce rememoram perioade din viata noastra.

Cartea care ne aduce mai aproape de credinta

Lecturarea unei carti de rugaciuni ne aduce mai aproape de o vindecare profunda a problemelor noastre. Incercati acest lucru si va veti bucura de doua beneficii, atat acela al cartilor, cat si cel al credintei.

Lecturoterapia, medicamentul memoriei

Cum ne mai dezvoltam memoria si o mai antrenam pentru viata de zi cu zi daca nu mai citim? Ce povesti le vom mai spune celor mici si ce exemplu vom da pentru viitor daca noi nu mai deschidem sa lecturam macar cateva pagini intr-o zi, inainte de a merge pe plaiurile somnului? Aceasta este si un mijloc de apropiere si comunicare intre cel mic si parinte, bunic sau cel care alege sa-i fie tovaras in minunata lume a cartilor.
Citind, prindem sirul ideilor si astfel invatarea poate fi mult usurata pentru ca in acest fel, invatand cu drag, nefortati si constransi de anumite tipare stiintifice, putem retine mai mult si mai bine, pentru o perioada mai lunga de timp.

Cat de departe putem patrunde in lecturoterapie?

Este o intrebare pe care va marturisesc mi-am adresat-o si eu adesea, pentru ca din pacate, exista si anumite limite ale acestei terapii. Pentru ca la un moment dat s-ar putea sa ne transpunem atat de mult in lumea cartilor, atat de idealizata, incat sa ajungem sa excludem realitatea lumii inconjuratoare.
Granita acestei terapii se situeaza undeva la limita dintre real si imaginar. Astfel, daca vom schimba lumea reala cu cea imaginara, vom ajunge introvertiti, traind undeva intr-o lume special creata de noi, pentru noi, urmand ca “trezirea la realitate” sa cauzeze traume in mediul nostru psihic si social, in relatiile cu ceilalti.

Lecturoterapia vs. biblioterapia

Pana acum v-am prezentat beneficiile terapiei prin lectura, urmand ca acum sa va prezint si cealalta metoda psihoterapeutica, denumita biblioterapie, prin care pacientul este stimulat cu ajutorul brosurilor, pliantelor, cartilor de specialitate sa se informeze cu privile la o tulburare de care sufera.
Este un termen definit vag, in care persoana umana poarta denumirea de “pacient” si care se trateaza stiintific. Acum urmeaza sa decideti daca alegeti sa tratati sau sa preveniti o trauma…
Folositi lecturarea unei carti ca pe un prilej de relaxare, intr-o pauza de masa sau de munca, in momentul in care nu mai puteti face fata unei presiuni cotidiene, cand sunteti in autobuz, in tren sau cand sunteti in vacanta.
Lectutoterapia este ca un lichid ce curge prin sange, nu-l poti vedea, insa simti cum isi face efectul in sufletele si mintile noastre.
   Isabela Neagu(motivant.ro)
  
      Cărțile ne sunt prieteni tăcuți, credincioși, deloc supărăcioși dacă nu sunt băgați în seamă o perioadă îndelungată, mereu bucuroși de o îmbrățișare și îndelung răbdători. Ideal! Însă această imagine este valabilă doar în cazul în care există o relație cititor – carte, construită încă din pruncie. Sună amuzant și poate forțat, dar știu niște scriitori celebri care susțin același lucru: bebelușii trebuie să devină prietenii cuvântului scris încă din leagăn. La început vor fi ascultători răsfățați de cuvinte, apoi temerari care pornesc în aventuri alături de prietenii lor din cărți, pe urmă personaje auto-incluse în romanele favorite, după aceea critici și „selecționeri“. Însă întotdeauna vor păstra relația cu cartea și cititul!

 Inchei prin a va spune citatul meu preferat " O camera fara carti este ca un trup fara suflet!"